SESTAVINE ZA 6 OSEB:

Svinjska ribica:

 • svinjski file (svinjska ribica) – 2 kosa
 • čebula – 2 večji
 • por – 1 večji
 • rdeči korenčki – 3 kom
 • rumen korenček – 1 kom
 • brstični ohrovt – 3 pesti
 • oljčno olje
 • žlička soli
 • sveže mlet poper
 • kraška panceta – približno 200 g rezin
 • belo vino Berce (Malvazija) – 1dl

Marinada:

PRIPRAVA:

V posodici zmešamo vinski kis s česnom Berce, balzamični kis Berce, obe marmeladi, gorčico in origano v gosto tekočo zmes. Pripravimo si primerno posodo, nato vanjo položimo oba kosa mesa in ju dobro natremo z marinado, preostanek te pa kar prelijemo preko mesa. Tako pustimo marinirati 2 uri na sobni temperaturi ali preko noči v hladilniku.

Po delovni površini razgrnemo folijo za živila, nanjo položimo polovico rezin pancete, ki naj se med seboj malce prekrivajo. En kos mariniranega mesa previdno položimo na rezine pancete, tanjši konec mesa pri tem spodvihamo, nato vse še popramo. Soliti praviloma ni potrebno, saj je slana že panceta, ali solimo zgolj malo.

Privzdignemo folijo na eni strani in panceto previdno (brez folije!) ovijemo okoli mesa. Ponovimo še z drugim kosom.

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Oba kosa mesa položimo v pekač, ob meso pa naložimo grobo narezano čebulo in por, na palčke narezano korenje, vso zelenjavo posolimo, popramo in poškropimo z oljčnim oljem. Sem in tja dodamo še liste žajblja (in suhe slive), preostanek marinade pa polijemo ali premažemo preko mesa.

Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo 15 minut, nato v pekač nalijemo vino in meso na tanko premažemo z breskovo marmelado Berce, da se bolj mamljivo zapeče, ter pekač vrnemo v pečico še za 10 minut oziroma za toliko časa, da sredica mesa doseže 62 stopinj.

Pečeno svinjsko ribico narežemo na rezine, ponudimo pa z žličko slivove marmelade Berce, s krompirjevim pirejem, pečeno zelenjavo in s skledo zelene solate kristalke.

MOJČIN NASVET

Jed je prikupna na pogled in bogatega okusa, da je primerna tudi za praznično pogrnjeno mizo. Ni mastna, da ne oteži želodca, obenem nam dodatek kisline iz kisa in vina pomaga pri lažji prebavi mesa in doda občutek svežine ter lahkosti v obrok. Tako si z manj slabe vesti lahko privoščimo še kos ali dva praznične potice.

Avtor fotografij: Krištof Koman

Mojca Koman

Mojca Koman je univ.dipl.inž.živ.tehn.. Že od nekdaj obožuje kuhanje, vendar pa se je kuhariji in sestavljanju jedilnikov povsem posvetila v času materinstva, ko je bilo potrebno še bolj kot sicer poskrbeti za zdrave obroke zase in za družino. Podkrepljena z izkušnjami je začela sodelovati s številnimi revijami, časopisi in založbami z nasveti in z recepti. Do danes je napisala že 3 knjige o prehrani kot soavtorica in 4 kuharske knjige kot avtorica. Vsak recept navadno pospremi z navodilom, kako jed sestavimo v obrok, doda kak prehranski nasvet, v njenih knjigah pa bralci pohvalijo nasvet za starše ali kako si delo poenostavimo in kak delček jedi pripravimo vnaprej. Vodi jo želja, da bi se zdravo prehranjevali vsak dan, ne le ob kakšni posebni priložnosti, zato so njeni recepti preprosti, iz vsakdanjih in povsem običajnih sestavin, na katere morda sploh ne pomislimo, in vsekakor sezonski. V zadnjih letih veliko predava in vodi kuharske tečaje za odrasle, družine in med počitnicami tudi za otroke.

Stanka Berce k jedi priporoča:

Cabernet sauvignon