SESTAVINE:

  • 1kg pšenične bele moke
  • 40 g svežega kvasa ali 2 vrečki suhega kvasa
  • 2 žlički soli
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3 rumenjaki
  • 4 žlice sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 4 žlice polsladkega vina Rosé
  • 75 g raztopljenega masla
  • lupinica cele pomaranče in lupinica pol limone
  • 5 dl toplega mleka
  • Sonček marmelada Berce ali jagodna marmelada Berce za nadev
  • olje za cvrtje
  • sladkor za posip

PRIPRAVA:

V posebni posodici zmešamo malo toplega mleka, kvas in sladkor, pustimo pokrito vzhajati 5 minut. V večji skledi zmešamo moko s soljo, pecilnim praškom in vaniljevim sladkorjem, dodamo  razžvrkljane rumenjake, vino, lupinico pomaranče in limone, nato vmešamo vzhajan kvas in postopno med mešanjem prilivamo preostalo toplo mleko, potem pa še maslo. Nadaljujemo z gnetenjem testa okoli 10 minut, da postane res mehko, gladko in bleščeče. Skledo s testom pokrijemo s folijo in naj testo vzhaja okoli 1 uro do uro in pol, da naraste na dvakratno velikost.

V širšem loncu segrejemo olje na 170 stopinj, nato z naoljenima žlicama zajemamo testo ter ga polagamo v vroče olje. Košček testa kmalu začne naraščati, pridobiva barvo na eni strani, nato ga preobrnemo in ocvremo do lepe rjave barve še po drugi.

Ocvrte kvašene miške nekoliko ohladimo, nato napolnimo s slastno marmelado in narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.

MOJČIN NASVET

Kvašeno testo, ki ga bomo cvrli, ne sme biti pretirano sladko, raje manj, sicer med cvrtjem varljivo prehitro porjavi, medtem ko sredica ostane še surova. Zato pa ocvrte dobrote napolnimo s sladko in izjemno aromatično marmelado, ki lepo zaokroži okus sladice. Seveda, miške so najbolj okusne pravkar ocvrte.

Avtor fotografij: Krištof Koman

Mojca Koman

Mojca Koman je univ.dipl.inž.živ.tehn.. Že od nekdaj obožuje kuhanje, vendar pa se je kuhariji in sestavljanju jedilnikov povsem posvetila v času materinstva, ko je bilo potrebno še bolj kot sicer poskrbeti za zdrave obroke zase in za družino. Podkrepljena z izkušnjami je začela sodelovati s številnimi revijami, časopisi in založbami z nasveti in z recepti. Do danes je napisala že 3 knjige o prehrani kot soavtorica in 4 kuharske knjige kot avtorica. Vsak recept navadno pospremi z navodilom, kako jed sestavimo v obrok, doda kak prehranski nasvet, v njenih knjigah pa bralci pohvalijo nasvet za starše ali kako si delo poenostavimo in kak delček jedi pripravimo vnaprej. Vodi jo želja, da bi se zdravo prehranjevali vsak dan, ne le ob kakšni posebni priložnosti, zato so njeni recepti preprosti, iz vsakdanjih in povsem običajnih sestavin, na katere morda sploh ne pomislimo, in vsekakor sezonski. V zadnjih letih veliko predava in vodi kuharske tečaje za odrasle, družine in med počitnicami tudi za otroke.

Stanka Berce k jedi priporoča:

Breskov liker