Vina NATIVE

Dar vinogradov avtohtonih sort. Pionirji – vizionarji smo jih sami vzgojili iz enega trsa. Naša izvirna posebnost, za strastne poznavalce.

Vina Native so vina iz grozdja, pridobljenega iz vinograda, ki smo ga sami razmnožili iz enega cepiča. Tako dobimo potomstvo iz ene rastline, ki jo razmnožujemo-temu se reče klon. Da naredimo vinograd v velikosti 2000 trt, potrebujemo kar 5 let. Oživitev sort, ki so pri nas rasle je za nas kot balzam za dušo. Trdno smo prepričani, da ima vsaka pozabljena sorta pri nas svoje mesto, katero mu moramo mi kot vinogradniki in vinarji najti in ponuditi. Kajti prav ta pristnost/unikatnost je posebnost med vini.

Tu gre za domače pozabljene avtohtone sorte, z neverjetnim potencialom, ki se skozi čas niso močno razširile, smo pa ugotovili tudi zakaj. Ker vsaka sorta nosi svoj potencial v tehnološkem postopku. Edino s pravilno uporabo tehnološkega postopka pridobiš ustrezno vrhunsko kvaliteto vina, v nasprotnem primeru sorta ni zanimiva. Naša naloga je prenesti to ljubezen na naše otroke, da bodo s to tradicijo tudi nadaljevali.

Bela vina
KLASIČNA METODA S PODALJŠANIM ČASOM HLADNE MACERACIJE

Celoten postopek predelave grozdja je zelo hiter, saj želimo preprečiti oksidacijo v času pred fermentacijo. Sledi nekajurna maceracija, s katero dosežemo razpad pektinskih vezi v jagodni kožici, kjer se skriva 70 % vseh arom vina. Sledi fermentacija pri nizkih temperaturah, da ohranimo čim več aromatičnih spojin v vinu. Po končani fermentaciji izvajamo betonaže, kar pomeni mešanje finih droži, s čimer vino pridobi na aromatičnosti in bogatejšemu, polnejšemu okusu. Vino ves čas vzgajamo v inox sodih.

Rdeča vina
FERMENTACIJA NA GROZDNIH JAGODAH DO POPOLNE ZAKLJUČITVE VRENJA IN DELNO ZORENJE V HRASTOVIH SODIH

Grozdje poberemo v polni zrelosti, zmeljemo v drozgo in dovolimo, da v inox sodih poteka kontrolirana fermentacija do popolne pretvorbe sladkorja v alkohol, kar traja do 5 tednov. Sledi prešanje in pretok v hrastove bariq sodčke, kjer vino odleži 6 -12 mesecev. Sledi pretok nazaj v inox posode, kjer zorijo naprej. Časovna kombinacija zorenja v inox sodih in lesenih sodih, da vinu ustrezno kompleksno aromatično noto, harmonijo, nežni priokusu po prijetnih zrelih taninih, pridobljenih iz taninov lesa in grozdnih taninov. Z ležanjem na lastnih drožeh več časa povečamo tudi fizikalno-kemijsko stabilnost vina, kar pomeni, da vin pred stekleničenjem ni potrebno dodatno obdelovati - filtrirati.


 

-17%
-17%
25,00
Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
-17%
-17%
15,00
Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
-17%
-17%
30,00
Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
-17%
-17%
15,00
Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
-17%
-17%
30,00
Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka