Staran ali balzamični kis za sladokisce

Dober kis je pika na i vsake solate. Prav tako pa je – zlasti balzamični – v visoki kulinariki cenjena sestavina, ki jo kot začimbo ali sestavino najdete tudi v predjedeh in sladicah.

Pika na i vašim kulinaričnim užitkom

Balzamični kis Berce je kis gostejše teksture in značilnega sladko-kislega okusa. Zato se rad druži s sirom, z njim lahko začinite carpaccio in mortadelo, posebej pa ga ljubi paradižnik. Bolj drzni lahko redukcijo iz balzamičnega kisa postrežete k sladoledu ali jagodam. V splošnem pa se lepo ujema z vsemi sadno-zelenjavnimi solatami.

Staran kis Berce se lepo poda k vsem listnatim in močnejšim solatam. Uporabite ga lahko tudi v solatah z žitaricami in testeninskih solatah. Ker je staran, je njegova aroma bogatejša od običajnega vinskega kisa, zato bo vaši solati dal poseben pečat.

TRGOVINA

Postopek pridelave

Skrivnost kisa s Posestva Berce je v dvojem: v odličnem vinu, iz katerega pridelujemo kis, in v našem dolgem postopku fermentacije.

Ta poteka v dveh fazah:

  • najprej se mora sladkor v moštu spremeniti v alkohol (alkoholno vrenje),
  • nato sledi pretvorba alkohola v ocetno kislino (ocetnokislinska fermentacija ali kisanje).

Prva faza poteka 2-4 tedne, za drugo pa si zares vzamemo čas.

Čas je največ, kar si lahko podarimo

Kisanje poteka počasi, naravno, na tradicionalen način v hrastovih lesenih sodčkih. Tako staramo vinski kis in balzamični kis Berce. Kis se pri tem naravno gosti in pridobiva značilen okus.

Balzamični kis  dozoreva najmanj 6 let, zato je polnega okusa in žametno gost, kot je zanj značilno.

Vinski kis staramo vsaj 2 leti. Ob staranju pridobi temnejšo bordo barvo, okus pa je bogatejši, polnejši in bolj uravnotežen v svoji kislosti kot pri navadnem vinskem kisu.

TRGOVINA
PRIJAVA NA E-NOVICE