Vina Single Vineyard

Dar vipavskih teras, izbranega vinograda manjše rodnosti trte, bogatega okusa in značilne sortne aromatike za strastnega poznavalca.

Trta raste na 100% lapornih tleh. Trte rastejo na terasastem terenu, izpostavljeno vipavski burji, obrnjeno rahlo proti južni strani, kar omogoči daljšo osvetljenost in izpostavljenost soncu. Lege so izredno zračne. Ker pa so pogoji izredno problematični zaradi vipavske burje, nam narava poskrbi za zelo majhne pridelke po trti, kar je posledično bolj vrhunska kvaliteta. Vino izžareva edinstven značaj vinograda, saj se v njem odražajo mikroklimatske razmere, sestava tal, enaki pogoji obdelave, nadmorska višina in drugi lokalni dejavniki. Trgatev poteka ročno, kar omogoča dodaten nadzor nad grozdjem – poškodovane jagode se skrbno odstranijo. Preizkušene lege poskrbijo, da pridnega vinogradnika nagradijo, saj vina  ki prihajajo iz takih okoliščin so res nekaj posebnega, zaradi majhnega pridelka, so ta vina neverjetno mineralna, polnega telesa in seveda z izraženo noto sortnosti, zato mi ta vina ne negujemo v lesenih sodih, ker lesna nota soda prekrije te čudovite sortne značilnosti in bi z lesenim sodom vinu odvzeli pristnost.

KLASIČNA METODA S PODALJŠANIM ČASOM HLADNE MACERACIJE

Za pridelavo vina z bogatejšimi ekstrakti oziroma okusi vina, kar ta postopek zagotavlja, grozdje vnaprej izberemo v vinogradu. Grozdje, iz katerega je pridelano, je obrano v polni zrelosti ali prezrelosti. Sladkorna stopnja mora biti nad 85° Oe (nad 200 g sladkorja/l), s 6 do 10 g skupnih kislin na liter. Manjši kot je pridelek, bogatejša so vina v ekstraktih in alkoholih ter skozi pridelavo polnejšega in kompleksnejšega okusa. Celoten postopek predelave grozdja je zelo hiter, saj želimo preprečiti oksidacijo v času pred fermentacijo. Sledi nekajurna maceracija, s katero dosežemo razpad pektinskih vezi v jagodni kožici, kjer se skriva 70 % vseh arom vina. Sledi fermentacija pri nizkih temperatuah, da ohranimo čim več aromatičnih spojin v vinu. Po končani fermentaciji izvajamo betonaže, kar pomeni mešanje finih droži, s čimer vino pridobi na aromatičnosti in bogatejšemu, polnejšemu okusu. Vino ves čas vzgajamo v inox sodih. Ta tehnološki postopek uporabljamo za buteljčna vina, kjer sta aromatičnost in kakovost na prvem mestu.