SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Testo:

  • Moka – 750g
  • Kvas – 4,2 dag
  • Sladkor – 50g sladkorja
  • Sol – 20 g
  • 2 jajci
  • Maslo – 100 g
  • Mleko – 4 dcl

Nadev:

  • Kuhan mlet kostanj – 500 g
  • Sladkor – 300 g
  • 2 dcl smetane
  • Maslo – 40 g
  • Drobtine – 40 g
  • 4 jajca
  • Rozine – 100 g
  • Rum – 1 dcl
  • Mlado vino Berce – 1 dcl

PRIPRAVA:

Iz žlice moke, sladkorja, kvasa in 2 dcl mleka naredimo kvasni nastavek. Moko presejemo v skledo in na sredino naredimo jamico, sol pa dodamo ob robu sklede. V jamico nalijemo kvasni nastavek in dve razžvrkljani jajci. Dodamo še raztopljeno maslo in dobro pregnetemo.

Testo  pustimo na toplem vzhajati eno uro. Vzhajanega razdelimo na dva hlebčka in ju pustimo vzhajati še pol ure.

Medtem pripravimo nadev. Rozine skuhamo v rumu in vinu, da nabreknejo. Kostanj, sladkor, raztopljeno maslo, drobtine, rozine in tekočino, dve jajci in smetano zmešamo v gladko zmes. Po želji lahko v nadev dodamo tudi med, kavo, cimet in limonino lupinico. Namesto orehov lahko uporabimo tudi kakšne druge oreščke.

Testo razvaljamo in premažemo z celim razžvrkljanim jajcem. Enakomerno namažemo nadev, ga tesno zavijemo in  zavihamo konce.  Kuhamo ga v pomokani krpi v vreli vodi  eno uro in ga vmes enkrat obrnemo. Lahko pa ga kuhamo na sopari, prav tako eno uro.

Pripravimo preliv za štruklje iz 80 gramov masla in 80 g drobtin. Maslo raztopimo in v njem prepražimo drobtine. Kuhan štrukelj prelijemo, razrežemo na kose in ponudimo.

Namig: ko kupimo rozine, jih damo v kozarec za vlaganje, zalijemo z mešanico ½ belega vina in ½ ruma in jih postavimo v hladilnik, da se počasi napijejo tekočine. Najbolj se bodo navzele arome, če to storimo dva dni prej, kot jih bomo uporabili.

Matjaž Cotič

Matjaž Cotič je vrhunski kulinarčni mojster, doma iz Vipavske doline, naš sosed in prijatelj.

S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami je razvajal brbončice zahtevnih gostov v mnogih znanih restavracijah, med drugim kot glavni chef kuhinje restavracije Di Vino.

Za svojo izvrstnost je bil nagrajen z naslovom vice svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v pripravi in kuhanju testenin v Italiji, leta 2015. Kot nekdanji član slovenske kuharske reprezentance je svoje mojstrstvo dokazoval tudi na kuharski olimpijadi in na svetovnem prvenstvu. Je mojster avtentičnih okusov in spajanja njih z vinom.

Stanka Berce k jedi priporoča:

MLADO VINO