SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
Hobotnica:
- Lovke hobotnice – 8 kos (1000 g)
- Korenje – 200 g
- Čebula – 100 g
- Peteršilj – 20 g
- Cabernet sauvignon Berce – 2 dl
- Sol, poper
- Plutovinasti zamašek Berce
- Maslo – 30 g
- Škrob – 30 g
Pomarančni krompirjev pire:
- Krompir – 400 g
- Pomaranča (bio) – 1 kos
- Maslo – 80 g
- Sol, poper
- Parmezan – 40 g
Zelenjava:
- Korenje – 50 g
- Bučka – 50 g
- Buča (muškatna ali hokaido) – 50 g
- Zelena (gomolj ali steblo) – 50 g
- Peteršilj – manjši šopek za posip
- Sol, poper
- Oljčno olje – ½ dl
PRIPRAVA:
Hobotnico skuhamo do mehkega skupaj s čebulo, korenjem in peteršiljem, v vodo dodamo tudi plutovinasti zamašek.
Kuhano hobotnico popražimo na maslu, lovke pustim cele. Dolijemo nekaj tekočine, v kateri se je kuhala. Pustimo, da povre in dodamo vino. Zgostimo s škrobom (škrob prej gladko razpustimo v hladni vodi).
Kuhan krompir pretlačimo. Prelijemo ga s sokom pomaranče, dodamo na koščke narezano maslo, parmezan in sol ter dobro premešamo.
Zelenjavo narežemo na kocke, sotiramo na oljčnem olju, začinimo s soljo in poprom ter posujemo s sesekljanim peteršiljem.
Hobotnico serviramo na pomarančnem krompirju, pokapamo z omako.
Matjaž Cotič
Matjaž Cotič je vrhunski kulinarčni mojster, doma iz Vipavske doline, naš sosed in prijatelj.
S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami je razvajal brbončice zahtevnih gostov v mnogih znanih restavracijah, med drugim kot glavni chef kuhinje restavracije Di Vino.
Za svojo izvrstnost je bil nagrajen z naslovom vice svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v pripravi in kuhanju testenin v Italiji, leta 2015. Kot nekdanji član slovenske kuharske reprezentance je svoje mojstrstvo dokazoval tudi na kuharski olimpijadi in na svetovnem prvenstvu. Je mojster avtentičnih okusov in spajanja njih z vinom.
Stanka Berce k jedi priporoča:
ali