SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Hobotnica:

  • Lovke hobotnice – 8 kos (1000 g)
  • Korenje – 200 g
  • Čebula – 100 g
  • Peteršilj – 20 g
  • Cabernet sauvignon Berce – 2 dl
  • Sol, poper
  • Plutovinasti zamašek Berce
  • Maslo – 30 g
  • Škrob – 30 g

Pomarančni krompirjev pire:

  • Krompir – 400 g
  • Pomaranča (bio) – 1 kos
  • Maslo – 80 g
  • Sol, poper
  • Parmezan – 40 g

Zelenjava:

  • Korenje – 50 g
  • Bučka – 50 g
  • Buča (muškatna ali hokaido) – 50 g
  • Zelena (gomolj ali steblo) – 50 g
  • Peteršilj – manjši šopek za posip
  • Sol, poper
  • Oljčno olje – ½ dl

PRIPRAVA:

Hobotnico skuhamo do mehkega skupaj s čebulo, korenjem in peteršiljem, v vodo dodamo tudi plutovinasti zamašek.

Kuhano hobotnico popražimo na maslu, lovke pustim cele. Dolijemo nekaj tekočine, v kateri se je kuhala. Pustimo, da povre in dodamo vino. Zgostimo s škrobom (škrob prej gladko razpustimo v hladni vodi).

Kuhan krompir pretlačimo. Prelijemo ga s sokom pomaranče, dodamo na koščke narezano maslo, parmezan in sol ter dobro premešamo.

Zelenjavo narežemo na kocke, sotiramo na oljčnem olju, začinimo s soljo in poprom ter posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Hobotnico serviramo na pomarančnem krompirju, pokapamo z omako.

Matjaž Cotič

Matjaž Cotič je vrhunski kulinarčni mojster, doma iz Vipavske doline, naš sosed in prijatelj.

S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami je razvajal brbončice zahtevnih gostov v mnogih znanih restavracijah, med drugim kot glavni chef kuhinje restavracije Di Vino.

Za svojo izvrstnost je bil nagrajen z naslovom vice svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v pripravi in kuhanju testenin v Italiji, leta 2015. Kot nekdanji član slovenske kuharske reprezentance je svoje mojstrstvo dokazoval tudi na kuharski olimpijadi in na svetovnem prvenstvu. Je mojster avtentičnih okusov in spajanja njih z vinom.

Stanka Berce k jedi priporoča:

ali

CUVÉE BELO – GOSPODARJEVA ZVRST BERCE CUVÉE RDEČE- GOSPODARJEVA ZVRST BERCE