SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
Srnin hrbet:
- srnin hrbet z rebrno kostjo – 1 kg
- sveža sesekljana zelišča (timijan, žajbelj, rožmarin) – manjši šopek
- sol in poper
Krompirjev pire:
- kuhan krompir – 400 g
- maslo – 80 g
- smetana – 1 dl
Sotirane gobe in korenček:
- sveže mešane jesenske gobe – 200 g
- česen – 1 strok
- svež peteršilj – nasekljan manjši šopek
- oljčno olje – 1 dl
- korenček – 200g
Glaziran kostanj:
- kuhan in olupljen kostanj – 80 g
- sladkor – 20 g
- svež timijan – 1 vejica
- fond mesne juhe – 1 dl
Omaka z merlotom:
- Merlot Berce – 2 dl
- fond mesne juhe – 2 dl
- maslo – 30 g
- škrob – 10 g
PRIPRAVA:
Srnin hrbet začinimo in popečemo v ponvi na vsaki strani 10 min. Zalijemo z jušnim fondom in merlotom in kuhamo še približno 10 minut.
Kostanj in korenje skuhamo. Olupljen kostanj sotiramo na maslu, timijanu in sladkorju.
Krompir pretlačimo z maslom in smetano in začinimo.
Kuhane gobice popražimo na sesekljanem peteršilju in česnu.
Srnin hrbet narežemo, omako zgostimo z maslom in škrobom.
Serviramo na pripravljen pire krompir, ob katerega dodamo sotiran korenček in gobice. Vse skupaj potresemo z zdrobljenim glaziranim kostanjem in jed prelijemo z omako iz merlota.
Matjaž Cotič
Matjaž Cotič je vrhunski kulinarčni mojster, doma iz Vipavske doline, naš sosed in prijatelj.
S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami je razvajal brbončice zahtevnih gostov v mnogih znanih restavracijah, med drugim kot glavni chef kuhinje restavracije Di Vino.
Za svojo izvrstnost je bil nagrajen z naslovom vice svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v pripravi in kuhanju testenin v Italiji, leta 2015. Kot nekdanji član slovenske kuharske reprezentance je svoje mojstrstvo dokazoval tudi na kuharski olimpijadi in na svetovnem prvenstvu. Je mojster avtentičnih okusov in spajanja njih z vinom.