SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Srnin hrbet:

  • srnin hrbet z rebrno kostjo – 1 kg
  • sveža sesekljana zelišča (timijan, žajbelj, rožmarin) – manjši šopek
  • sol in poper

Krompirjev pire:

  • kuhan krompir – 400 g
  • maslo – 80 g
  • smetana – 1 dl

Sotirane gobe in korenček:

  • sveže mešane jesenske gobe – 200 g
  • česen – 1 strok
  • svež peteršilj – nasekljan manjši šopek
  • oljčno olje – 1 dl
  • korenček – 200g

Glaziran kostanj:

  • kuhan in olupljen kostanj – 80 g
  • sladkor – 20 g
  • svež timijan – 1 vejica
  • fond mesne juhe – 1 dl

Omaka z merlotom:

  • Merlot Berce – 2 dl
  • fond mesne juhe – 2 dl
  • maslo – 30 g
  • škrob – 10 g

PRIPRAVA:

Srnin hrbet začinimo in popečemo v ponvi na vsaki strani 10 min. Zalijemo z jušnim fondom in merlotom in kuhamo še približno 10 minut.

Kostanj in korenje skuhamo. Olupljen kostanj sotiramo na maslu, timijanu in sladkorju.

Krompir pretlačimo z maslom in smetano in začinimo.

Kuhane gobice popražimo na sesekljanem peteršilju in česnu.

Srnin hrbet narežemo, omako zgostimo z maslom in škrobom.

Serviramo na pripravljen pire krompir, ob katerega dodamo sotiran korenček in gobice. Vse skupaj potresemo z zdrobljenim glaziranim kostanjem in jed prelijemo z omako iz merlota.

Matjaž Cotič

Matjaž Cotič je vrhunski kulinarčni mojster, doma iz Vipavske doline, naš sosed in prijatelj.

S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami je razvajal brbončice zahtevnih gostov v mnogih znanih restavracijah, med drugim kot glavni chef kuhinje restavracije Di Vino.

Za svojo izvrstnost je bil nagrajen z naslovom vice svetovnega prvaka  na svetovnem prvenstvu v pripravi in kuhanju testenin  v Italiji, leta 2015. Kot nekdanji član slovenske kuharske reprezentance je svoje mojstrstvo dokazoval tudi na kuharski olimpijadi in na svetovnem prvenstvu. Je mojster avtentičnih okusov in spajanja njih z vinom.

Stanka Berce k jedi priporoča:

MERLOT BERCE