SESTAVINE za pekač za pito z 20 cm premera:

  • Polnozrnati masleni piškoti – 120 g
  • Pistacije – 40 g
  • Stopljeno maslo – 100 g
  • Breskova extra domača marmelada Berce – 2 do 3 žlice
  • Kremni sir (npr. Philadelphia) – 200 g
  • Stepena sladka smetana – 100 g
  • Limona – 1 kom
  • Instant želatina – 5 g
  • Breskve – 3 kom
  • Maslo – 50 g
  • Sladkor – 1 žlica
  • Balzamični kis Berce – 0,5 dcl

PRIPRAVA:

Maslene piškote in pistacije zmiksamo, stopimo maslo in ga prelijemo preko zmiksanih piškotov, premešamo da dobimo lepo zmes. Zmes damo v pekač za pito in jo oblikujemo po pekaču, da je v celoti prekrit. Za 10 minut postavimo pekač v hladilnik, medtem pa pripravimo sirov nadev. Stepemo sladko smetano, dodamo instant želatino, vmešamo kremni sir, naribamo limonino lupinico ½ limone in dodamo 1žlico limoninega soka. Pekač vzamemo iz hladilnika in premažemo z breskovo marmelado, na vrh počasi vlijemo sirov nadev in za 2 uri postavimo v hladilnik.

Breskve razpolovimo, odstranimo koščice in polovice razrežemo še na 4 dele. V ponvi stopimo maslo, dodamo breskve, da se lepo počasi pečejo, posujemo s sladkorjem. Ko so na eni strani pečene,  jih obrnemo in zalijemo z balzamičnim kisom Berce. Pečemo še približno 1 minuto, odstavimo z ognja in jih ohladimo. Breskve zložimo na vrh pite in serviramo.

Julijana Krapež

Julijana Krapež je širši javnosti znana kot srčna tekmovalka v televizijski oddaji Gostilna išče šefa.

Sama pravi, da je bila njena pot do perfekcije v kuhinji nenavadna. Izobrazbo je namreč pridobivala v popolnoma drugi smeri. Po končani srednji zdravstveni šoli je vpisala študij na višji šoli za geodezijo. In na koncu pristala v kuhinji – med vonji in okusi. A v resnici se je njeno poslanstvo nakazovalo še pred usodno oddajo. Zadnja študentska leta se je preko študentskega dela znašla na Dvorcu Zemono, kjer ji je kuhinja nezavedno in dokončno zlezla pod kožo. Televizijski šov Gostilna išče šefa je vzela za zanimiv izziv in brez nekih velikih pričakovanj dosegla finale. Od šova dalje, že osem let, je zvesta Restavraciji Strelec, prestižni kulinarični destinaciji na Ljubljanskem gradu. Tam kot sous chef, desna roka Igorja Jagodica živi svoje poslanstvo. Rada ima izzive v kuhinji in izven nje, med znanimi recepti in pri preizkušanju novih. Uživa v dobrih domačih okusih, kot zaprisežena lokalpatriotka je promotorka vipavskih okusov, veseli pa jo tudi  raziskovanje vsega novega.

Stanka Berce k jedi priporoča:

BERCE POLSLADKA ROSE PENINA