SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Svinjska roladica:

  • Razkoščičena svinjska rebra – 1000 g
  • Sesekljana zelišča (timijan, žajbelj, rožmarin, majaron, lovor)– 10 g
  • Sol, poper
  • Balzamični kis Berce
  • Mrežica (svinjska) za zavijanje – 1 kos

Krompir:

  • Krompir – 400 g
  • Rožmarin, sol, poper

Zelenjava:

  • Paprika – 50 g
  • Bučke – 50 g
  • Jajčevci – 50 g
  • Buča (hokaido ali muškatna) – 50 g
  • Por – 30 g
  • Sol, poper, timijan

 

PRIPRAVA:

Razkoščičena rebra začinimo: solimo, popramo, natremo s sesekljanimi zelišči in pokapamo z balzamičnim kisom . Zavijemo v mrežico.

Krompir olupimo, narežemo, začinomo s soljo, poprom in rožmarinom. Krompir naložimo v pekač, pokapamo z oljem in prilijemo belo vino. Nanj položimo roladico. Pekač ostavimo v pečico, ogreto na 175°C. Pečemo približno 1,5 ure, roladico večkrat prelijemo s sokom iz pekača.

Zelenjavo narežemo in sotiramo na vroči ponvi, v katero smo dalo oljčno olje in timijan. Rahlo zapečemo.

Narezano pečeno roladico serviramo na pečen krompir in jo obdamo s sotirano zelenjavo. Prelijemo z omako iz pekača.

Matjaž Cotič

Matjaž Cotič je vrhunski kulinarčni mojster, doma iz Vipavske doline, naš sosed in prijatelj.

S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami je razvajal brbončice zahtevnih gostov v mnogih znanih restavracijah, med drugim kot glavni chef kuhinje restavracije Di Vino.

Za svojo izvrstnost je bil nagrajen z naslovom vice svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v pripravi in kuhanju testenin v Italiji, leta 2015. Kot nekdanji član slovenske kuharske reprezentance je svoje mojstrstvo dokazoval tudi na kuharski olimpijadi in na svetovnem prvenstvu. Je mojster avtentičnih okusov in spajanja njih z vinom.

Stanka Berce k jedi priporoča:

REFOŠK BERCE