SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Regratova juha:

  • Krompir – 200 g
  • Regrat – 200 g
  • Špinača – 100 g
  • Šalotka 100 g
  • Koprive – 100 g
  • Por (beli del) – 100 g
  • Piščančja osnova (piščančja juha) – 1 l
  • Sol
  • Beli poper

Krompirjeva pena:

  • Krompir – 250 g
  • Voda od kuhanega krompirja – 100 ml
  • Sladka smetana – 125 g
  • Oljčno olje – 40 g
  • Sol

Preliv za juho:

  • Ocvirki – 100 g
  • Bučno olje – 1 dl
  • Balzamični kis Berce – 0,5 dl

PRIPRAVA:

Regratova juha: Narezan krompir, por, šalotko in regrat na hitro prepražimo. Dodamo blanširano špinačo in koprive. Zalijemo s špinačno osnovo in kuhamo toliko časa, da je krompir skuhan. Zmiksamo in začinimo po okusu.

Krompirjeva pena: Olupljen in na kocke narezan krompir skuhamo. Vročega stresemo v multipraktik in med miksanjem dodajamo vodo od kuhanja, smetano in olje, na koncu solimo. Napolnimo sifon (posodo za brizganje pene) in ga postavimo na toplo.

Preliv za juho: Ocvirke pogrejemo in jim dodamo balzamični kis. Pokuhamo toliko časa, da alkoholi povrejo, dodamo bučno olje in dobro premešamo. Topel preliv prelijemo čez juho

Serviranje: Juho nalijemo v skodelico, čeznjo nabrizgamo krompirjevo peno in po vrhu dekoriramo s prelivom.

Chef Uroš Štefelin

Uroš Štefelin je širši javnosti poznan kot eden najbolj prepoznavnih sodobnih slovenskih chefov. Obuja pozabljene tradicionalne slovenske jedi in napitke, uporablja sezonske sestavine z domačega vrta, gozda in z okoliških kmetij. S sodobnimi tehnikami in lastno ustvarjalnostjo dediščinske jedi nadgradi v jedi nove slovenske kuhinje. Po navdih se obrača v čas svojega otroštva, ko je v domači kuhinji dišalo po slovenskih jedeh, ko so pripravljali domače klobase in se sladkali s suhimi tepkami. Za Uroša je najbolj pomembno, da pred pozabo rešuje pozabljene sestavine in jedi. V Vili Podvin želi gostom preko svojih jedi, keramike, glasbe in spominkov prikazati lepoto in bogastvo Slovenije. Da se Slovenci zazremo samo vase in postanemo bolj ponosni in samozavestni. Ne nazadnje je bila na podvinskem posestvu napisana slovenska ustava. V svoji Kuharski šoli za otroke in odrasle želi dvigniti ugled gostinskih poklicev, prikazati lepoto kuharstva in strežbe, privzgojiti občutek uživanja ob hrani in pijači, spoštovanje do lokalnih živil in dvigniti nivo hranjenja in pitja v Sloveniji. Je najboljši mentor in zato ima v ekipi prekrasne sodelavce, s katerimi ustvarja edinstvene lokalne zgodbe.

Stanka Berce k jedi priporoča:

ZELEN BERCE