SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

  • svinjska rebra s kožo brez kosti – 1 kg
  • Sol, poper, olivno olje 0,5 dl
  • šopek svežega timijana

PRIPOMOČKI:

Potrebujemo vakuum vrečko in sous vide (pripomoček za počasno kuhanje na nizki temperaturi)

PRIPRAVA:

Rebra oplaknemo in osušimo, začinimo s soljo in poprom, damo jih v vakuum vrečko, dodamo 0,5dcl olivnega olja in šopek timijana. Vrečko vakuumiramo in rebra kuhamo 10 ur  v sous vide aparatu pri 70°C.

SESTAVINE IN PRIPRAVA POMAKE IN PRILOGE: Kisla smetana s staranim kisom s česnom BERCE & PEČENE PAPRIKE IN GLAZE ZA REBRA

POMAKA:

  • sladka smetana – 150 g
  • kisla smetana – 100 g
  • staran vinski kis s česnom BERCE- 0,3 dcl

Vse sestavine zmešamo, jih pustimo počivati čez noč in jih zjutraj damo na gosto cedilo, da odvečna tekočina odteče. Po želji lahko malo solimo in popramo.

PEČENE PAPRIKE:

  • manjše podolgovate paprike – 20 kom
  • krompir – 2 kom
  • staran vinski kis s česnom BERCE – 0,5 dcl
  • feta sir – 50 g
  • Sol, poper, olivno olje

Paprike oplaknemo in obrišemo, na pekač damo peki papir in nanj zložimo paprike. Pečemo pri 220°C, dokler niso lepo črno zapečene. Ko se ohladijo jim odstranimo kožico. Štiri paprike pustimo za kasneje, ostale narežemo na tanke trakove. Za par minut jih damo na cedilo, da odvečna tekočina odteče, potem pa jih na olivnem olju pražimo, solimo, popramo ter postopoma dolivamo staran vinski kis s česnom. Vmes skuhamo krompir. Ko je paprika prepražena, dodamo pretlačen kuhan krompir in feta sir. Napolnimo cele paprike s praženo papriko.

GLAZE ZA SVINJSKA REBRA:

  • Med – 1 žlica
  • Balzamični kis BERCE – 1 dcl
  • Bezgovi cvetovi (v sezoni) – 5 kom
  • Ketchup – 1 žlica
  • Sojina omaka- 2 žlici

Zavremo balzamični kis, dodamo bezgove cvetove in odstavimo z ognja. Pustimo 15 minut, da se tekočina ohladi in dodamo ostale sestavine. S čopičem bomo glaze premazali preko reber.

Ko so rebra kuhana, jih damo iz vrečke na pekač, kožo osušimo, zarežemo kožo na kvadratke in damo v pečico, da se nam bo koža lepo hrustljavo zapekla. Pečico ogrejemo na 220°C. Ko se svinjska rebra pečejo, jih vsakih 5minut premažemo z glazejem. Vmes dodamo v pekač še polnjene paprike in vse skupaj pečemo, dokler ni koža zapečena.

Svinjska rebra razrežemo na porcije in serviramo skupaj s pečeno papriko. Dodamo žličko kisle smetane s kisom.

Julijana Krapež

Julijana Krapež je širši javnosti znana kot srčna tekmovalka v televizijski oddaji Gostilna išče šefa.

Sama pravi, da je bila njena pot do perfekcije v kuhinji nenavadna. Izobrazbo je namreč pridobivala v popolnoma drugi smeri. Po končani srednji zdravstveni šoli je vpisala študij na višji šoli za geodezijo. In na koncu pristala v kuhinji – med vonji in okusi. A v resnici se je njeno poslanstvo nakazovalo še pred usodno oddajo. Zadnja študentska leta se je preko študentskega dela znašla na Dvorcu Zemono, kjer ji je kuhinja nezavedno in dokončno zlezla pod kožo. Televizijski šov Gostilna išče šefa je vzela za zanimiv izziv in brez nekih velikih pričakovanj dosegla finale. Od šova dalje, že osem let, je zvesta Restavraciji Strelec, prestižni kulinarični destinaciji na Ljubljanskem gradu. Tam kot sous chef, desna roka Igorja Jagodica živi svoje poslanstvo. Rada ima izzive v kuhinji in izven nje, med znanimi recepti in pri preizkušanju novih. Uživa v dobrih domačih okusih, kot zaprisežena lokalpatriotka je promotorka vipavskih okusov, veseli pa jo tudi  raziskovanje vsega novega.

Stanka Berce k jedi priporoča:

CABERNET SAUVIGNON