PLUTOVINASTI OZNAČEVALCI ZA VINSKE KOZARCE – nič več zadreg na zabavi!

Vrhunsko vino je umetnina, ki zahteva pravilno izbiro kozarca – kjerkoli in kadarkoli!

Zato tudi v naravi postrežemo vino v primernih steklenih kozarcih. Pa vendarle, pri vseh prijetnih druženjih pod milim nebom kozarcev ni nikoli v izobilju. Zato velja nenapisano pravilo: kozarec, ki ga dobiš na začetku, je tvoj zvesti sopotnik, dokler ne zapustiš dogodka. Da nihče ne bo svojega kozarca izgubil ali zamenjal z nekom drugim, sem vam  v sliki in besedi  pripravila navodila za izdelavo zanimivih označevalcev kozarcev, narejenih iz plutovinastih zamaškov.

Pri izdelavi označevalcev je simpatično to, da lahko poleg plutovinastih zamaškov v označevalec umestite še marsikatero drobnarijo, ki bi drugače končala v košu za smeti.

Iz teh drobnarij, z malo truda in veliko veselja pri ustvarjanju, nastajajo unikatni označevalci, ki bodo personalizirali kozarce vaših gostov.

1. MATERIAL:

Osnova za vse označevalce so rabljeni plutovinasti zamaški in tanka žična vrvica.
Če ste ljubitelj naših marmelad, vam priporočamo, da shranite vrvice, ki se nahajo na naših pokrovčkih. Za označevalce so zelo primerne, saj so ravno toliko kompaktne, da lepo oprimejo peclje kozarcev, a hkrati ravno prav mehke, da vas ne zbodejo v prst, kadar primete za kozarec. Ovite so v naravni odtenek papirja in kot take so popolnoma skladne s široko barvno paleto unikatnih dodatkov, ki jih boste namestili na označevalce. Iz predalov izvlecite vse stare gumbe in nakit, srebne, steklene ter lesene perlice z luknjico …
Za bolj moški pridih označevalca, pa lahko uporabite tudi manjše matice in vijake…

Naj vaša domišljija poleti med oblake.

2. PA ZAČNIMO:

Plutovinaste zamaške razrežite na približno 8 mm debele koščke.

Potem pa lahko naredite osnovo za dve različici označevalcev:

Na obodu koščka zarežite dva ali tri žlebičke v obliki ladjice ali pa koščku zgoraj in spodaj – na premeru – izrežite trikotnike. V obeh primerih se bo v te vdolbinice lepo zagozdila žička.

Vrvice razrežite na 22 cm dolge koščke. V primeru naše »marmeladne« vrvice boste iz ene dobili dva koščka.

Pri prvi različici označevalca vrvico ovijte skozi žlebiček okoli plutovinastega koščka.

Na stičišču s pomočjo klešč trdno primite oba konca vrvice in ju s kleščami dvakrat ali trikrat zavrtite, tako da se po obodu dodobra oprime plutovinastega koščka.

Nato namestite gumb ali kakšen drug dodatek, ki bo zaznamoval označevalec z unikatnim karakterjem.

In hop, na kozarec …

… Vrvico ležerno dvakrat ovijete okoli peclja kozarca. Konca vrvice, ki vam pri tem ostajata, ponovno nežno ovijte okoli peclja kozarca.

Pri drugi različici je postopek izvedbe enak, le da ovijate vrvico po sredini krogca od enega utora do drugega.

Kmalu boste na delovni mizi lahko občudovali svoje umetnine – vsaka bo drugačna in posebna.

Za vaše najdražje pa lahko pripravite označevalce z njihovimi imeni.

Želim vam veliko domišljije pri ustvarjanju in iskrenega navdušenja vaših gostov nad izvirno popestritvijo zabave!

Pirhi, pobarvani z vinom

Včasih se lahko zgodi, da odprto buteljko pozabimo shraniti na primeren način- na hladnem. Vino takrat izgubi svoj optimalen okus. Kaj z njim?

Pri nas velja načelo: »Kruh se ne meče proč in vino se ne zliva proč!« V oba je vgrajeno toliko znanja in ljubezni, ki ju je potrebno spoštovati.

Zato je obred velikonočnega barvanja pirhov kot nalašč, da se porabijo takšne neljube zaloge, saj z njimi obarvamo pirhe. Sploh v zadnjih letih, ko je barvanje z naravnimi barvami v trendu.

Pri izbiri naravnih barvil  smo  hkrati ekološki, trajnostni in še kreativni. Eno takšnih naravnih barvil je tudi rdeče vino.

Jaz barvam pirhe po naslednjem postopku:

  1. Za najboljši učinek potrebujete jajca z belo lupino, saj je učinek barvanja tako bolj intenziven. Težko jih je dobiti, a postopek, kako iz navadnega narediti belo jajce, je sila enostaven in z lahkoto se ga lotite sami.
  2. Jajca (umita in suha) za pol ure namočimo v hladni vodi, v katero dodamo nekaj žlic kisa ( približno 4 žlice kisa na 1 l vode). Vode mora biti toliko, da so jajca v celoti prekrita.
    Za polurno namakanje surovih jajc v mešanici kisa in vode se je naš starani vinski kis odlično izkazal.

  1. Po pol ure jajca vzamemo iz tekočine in jih res nežno obrišemo s papirno brisačo, da postanejo bela. Polagam vam na srce, z brisanjem jajc res previdno! Jaz sem malo hitela in sem žal dve razbila.

  1. Sledi vzorec. Mislim, da se naravni barvi najbolj podajo naravni motivi, zato sem na hitro na trati pred našim posestvom nabrala pisan šopek drobnih cvetov. Cvetove in liste sem namestila na pirhe in jih previdno na tesno ovila v na trakove narezano najlonsko nogavico, ki sem jo na tesno zavezala s sukancem. Jajca so bila v svojih  »kopalnih oblekicah« pripravljena, da zaplavajo v rdečem vinu.

  1. Jajca sem položila v lonec, jih prelila s hladnim rdečim vinom, toliko da so bila pokrita in jih 15 minut kuhala na zmernem ognju. Po 15 minutah kuhanja sem posodo odstavila z ognja in  jajca pustila, da se v vinu namakajo še nekaj ur.
  2. In potem – trenutek čarobnosti! Odstranjevanje »kopalnih oblek« je vedno vznemirljiv dogodek. Vedno znova me očara lepota travnatih bilk in cvetov, ki zažarijo na jajčni lupini. Čar barvanja z vinom je v tem, da ne dobimo enakomerno pobarvane jajčne površine, ampak se odtenki spreminjajo iz svetlih v temne, kot na slikarskem platnu, kar daje pirhom še posebno privlačnost.

Še »čirulečarule« z nekaj kapljicami namiznega olja za več bleska in čar praznikov je že tukaj!

Lepe praznike vam želimo !

Stanka Berce & družina

 

Objavljeno v Blog  |  Označeno s

Femme Fatale 2019 – Festivalna dvorana v Ljubljani

Fatalna Ženska za leto 2019 : Natalija Verboten

Spajanje vrhunskih vin BERCE s hrano kuharskega mojstra  Uroša Fakuč iz butičnega hotela in restavracije Dam v Novi Gorici.

Ljubljana 8.10.2019

Povezava do članka