Pirhi, pobarvani z vinom

Včasih se lahko zgodi, da odprto buteljko pozabimo shraniti na primeren način- na hladnem. Vino takrat izgubi svoj optimalen okus. Kaj z njim?

Pri nas velja načelo: »Kruh se ne meče proč in vino se ne zliva proč!« V oba je vgrajeno toliko znanja in ljubezni, ki ju je potrebno spoštovati.

Zato je obred velikonočnega barvanja pirhov kot nalašč, da se porabijo takšne neljube zaloge, saj z njimi obarvamo pirhe. Sploh v zadnjih letih, ko je barvanje z naravnimi barvami v trendu.

Pri izbiri naravnih barvil  smo  hkrati ekološki, trajnostni in še kreativni. Eno takšnih naravnih barvil je tudi rdeče vino.

Jaz barvam pirhe po naslednjem postopku:

  1. Za najboljši učinek potrebujete jajca z belo lupino, saj je učinek barvanja tako bolj intenziven. Težko jih je dobiti, a postopek, kako iz navadnega narediti belo jajce, je sila enostaven in z lahkoto se ga lotite sami.
  2. Jajca (umita in suha) za pol ure namočimo v hladni vodi, v katero dodamo nekaj žlic kisa ( približno 4 žlice kisa na 1 l vode). Vode mora biti toliko, da so jajca v celoti prekrita.
    Za polurno namakanje surovih jajc v mešanici kisa in vode se je naš starani vinski kis odlično izkazal.

  1. Po pol ure jajca vzamemo iz tekočine in jih res nežno obrišemo s papirno brisačo, da postanejo bela. Polagam vam na srce, z brisanjem jajc res previdno! Jaz sem malo hitela in sem žal dve razbila.

  1. Sledi vzorec. Mislim, da se naravni barvi najbolj podajo naravni motivi, zato sem na hitro na trati pred našim posestvom nabrala pisan šopek drobnih cvetov. Cvetove in liste sem namestila na pirhe in jih previdno na tesno ovila v na trakove narezano najlonsko nogavico, ki sem jo na tesno zavezala s sukancem. Jajca so bila v svojih  »kopalnih oblekicah« pripravljena, da zaplavajo v rdečem vinu.

  1. Jajca sem položila v lonec, jih prelila s hladnim rdečim vinom, toliko da so bila pokrita in jih 15 minut kuhala na zmernem ognju. Po 15 minutah kuhanja sem posodo odstavila z ognja in  jajca pustila, da se v vinu namakajo še nekaj ur.
  2. In potem – trenutek čarobnosti! Odstranjevanje »kopalnih oblek« je vedno vznemirljiv dogodek. Vedno znova me očara lepota travnatih bilk in cvetov, ki zažarijo na jajčni lupini. Čar barvanja z vinom je v tem, da ne dobimo enakomerno pobarvane jajčne površine, ampak se odtenki spreminjajo iz svetlih v temne, kot na slikarskem platnu, kar daje pirhom še posebno privlačnost.

Še »čirulečarule« z nekaj kapljicami namiznega olja za več bleska in čar praznikov je že tukaj!

Lepe praznike vam želimo !

Stanka Berce & družina