Vino Zelèn – žlahtni duh Vipavske doline

Doma na Vipavskem: zgodba sorte Zelèn je dokaj turbulentna vendar lahko rečemo, da se je v zadnjih letih prav ta zvrst rodila na novo…

Vipavska dolina ima mnoge prednosti, a je zagotovo najbolj znana po številu vinskih pridelovalcev na kvadratni meter – vino je duša in srce Vipavske in vinogradništvo je tu način življenja. Vinska ponudba na tem območju je res bogata in raznolika, uspevajo mnoge sorte, ki prenesejo močne sunke burje in rade imajo sončne žarke. A je njihov skupni imenovalnik odlična kvaliteta, pitnost ter svežina. Ponudba sort vin se torej razteza od zlate rebule, chardonnay’a, malvazije pa do rdečih sort kot so cabernet sauvignon, merlot, modri pinot in refošk.

Vino po starem izročilu

Malokdo ve, da se je prav v Vipavski dolini ohranilo tudi kar osem domačih, starih vinskih sort, ki nedvomno sestavljajo del slovenske vinske dediščine in tradicije. Pinela, Klarnica, Vitovska grganja, Pergulin … pa Zelèn – avtohtono vino rumenkasto-zelene barve, kompleksne a prijetne arome, ki jo ne moremo primerjati z nobeno drugo. Lahko bi mu rekli butična sorta, saj uspeva v le določenem predelu zgornje Vipavske doline, spada med bolj zahtevne in je zato še toliko bolj edinstvena.

Ponosni na svoje vinograde in naravo, Slovenci poskušamo ohranjati stare sorte in z njimi prodirati širom sveta. Pri pridelavi pa se velikokrat združuje stare, domače pristope izkušenih vinogradnikov z bolj drznimi potezami mladih generacij vinarjev. In nastanejo pravi biseri.

Zelèn ima dramatično zgodovino…

Bilo je leta 1844, ko je o tem vinu prvič pisal duhovnik in strokovnjak za vinogradništvo Matija Vertovec. »Vinoreja za Slovence« oz. strokovna knjiga o vinarstvu vino Zelèn opredeljuje kot žlahtno, belo sorto. V preteklosti mu zaradi majhnega števila grozdov niso dajali preveč pozornosti. Hkrati, z majhno pridelano količino, je vino Zelèn spadalo med vina za »bolje stoječe« v družbi: plemstvo, duhovnike, bogatejši sloj.

In tako so 60ta leta prejšnjega stoletja bila njegova zlata leta, vino je bilo priznano in trte precej razširjene. Situacija pa se je postopoma spreminjala zaradi pomanjkanja sadik in prešibkih pridelkov, zaradi česar je v 80tih sledilo skorajšnje izumrtje sorte.

Vinogradniki pa se niso vdali, v želji, da obdržijo to avtohtono sorto pri življenju, so v 90tih zopet prepoznali njeno veliko vrednost in se je – na srečo – zanimanje za sorto Zelèn rodilo na novo.

Kakšno pa je vino Zelèn?

Zelèn je značilen za območje zgornje Vipavske doline. Njegova aroma je zato zeliščna, elegantna, specifična. Občutljivo je in fino kot prava dama: ne mara sušnega obdobja in pozebe, ne prija mu niti osojna lega niti prevelika vlaga zemlje. Zelèn je preprosto žlahtno vino, ki zaradi redkih jagod še vedno ostaja nišno. A je to njegova velika prednost, posebej za prave poznavalce vin.

Na Posestvu Berce smo znani po raznolikosti zvrsti, ki jih pridelujemo vsako leto ter velikem izboru vrhunskih vin. Ponosni smo, da med te spada tudi Berce Zelèn, ki je bil nagrajen leta 2022.

Vino je polnega okusa, z nežnimi cvetno-sadnimi zaznavami in vam ga posebej priporočamo k ribjim jedem, morskim sadežem ali testeninam.

V naši spletni trgovini najdete vino in domače dobrote za vsak okus – vabimo vas, da si ogledate našo celotno ponudbo.