Merlot in čokolada – popolna kombinacija za čokoladno vinsko torto

Čokoladna torta je kraljica med tortami, njen slasten okus pa lahko izpopolni le še kanček Merlota Berce. Z njim bo čokoladna vinska torta še bolj prefinjena in unikatna, saj poudari žametni okus čokolade, ki se mu ni moč upreti.

Vrhunska kombinacija okusov čokolade in Merlota Berce daje torti poseben pečat, saj sta sestavini kot narejeni druga za drugo.

Merlot Berce, ki ostane ob pripravi čokoladne vinske torte, se odlično poda tudi ob torti.

Čas priprave vseh treh sestavin torte: 45 minut
Čas pečenja: 30 minut

SESTAVINE ZA ČOKOLADNO VINSKO TORTO

Biskvitno testo:
320 g sladkorja
30 g kakava v prahu
180 g namenske moke
1 čajna žlička sode bikarbone (vinskega kamna)
1 ¼ čajne žličke pecilnega praška
ščepec soli
1 dl rastlinskega olja
2 jajci (stepeni)
2 žlički vaniljeve paste
2 dl Merlot Berce

Krema:
100 g masla (sobna temperatura)
30 g kakava v prahu
250 g sladkor v prahu
1 žlička vaniljeve paste
2-3 žlice Merlota Berce
ščepec soli

Čokoladno vinski ganache:
140 g koščkov temne čokolade
0,5 dl Merlot Berce

PRIPRAVA ČOKOLADNE VINSKE TORTE

Biskvitno testo
Pečico segrejte na 180 °C in pripravite dva pekača za torte premera 15 cm.

V posodi zmešajte suhe sestavine: sladkor, kakav v prahu, večnamensko moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol.

Na sredini naredite jamico in vanjo vlijte: rastlinsko olje, vaniljevo pasto, stepeni jajci in Merlot Berce. Mešajte tako dolgo, da dobite gladko zmes.

Testo enakomerno porazdelite med oba pekača in pecite 30 minut, oziroma dokler lesena palčka ali nož, zapičen v sredino testa, ne bo ostal čist. Pečeno testo pustite stati v obeh pekačih 10 minut, nato pa ga vzemite iz pekačev in prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladi.

Krema
Medtem ko se biskvita hladita, z električnim mešalnikom stepajte: maslo, kakav v prahu, sladkor v prahu, sol, vaniljo in Merlot Berce. Najprej na nizki hitrosti, ki jo postopoma povečujte na najvišjo. Stepajte, dokler ne dobite puhaste homogene kreme.

Na ohlajeno biskvitno testo namažite dobro polovico kreme in nanj položite drugo plast. S preostalo kremo namažite obod torte.

Čokoladno vinski ganache
Stopljeni čokoladi počasi primešamo vino. Dobiti morate gladko svilnato tekočino, s katero boste lahko prelili vrh torte. Z žličko previdno dodajajte ganache tudi tik ob zgornjem robu torte, da se le ta lepo pocedi po obodu.  Če je ganache preveč gost, mu preprosto dodajte žlico vina in dobro premešajte.

Pri združevanju vina in hrane obstajata dva načina izbire vina: izberemo vino, ki bodisi dopolnjuje okus hrane, ali tisto, ki okusu nasprotuje. Čokoladna vinska torta je odličen primer dopolnjevanja okusov, obenem pa je rdeča barva Merlota Berce odlična izbira za kombiniranje s čokolado. Njegov pookus po črni češnji, ribezu in jagodičevju naredi okus čokolade še bolj intenziven in žameten.

Nakup v spletni trgovini