Ko slovenski vinarji zaigrajo poljsko božično pesem

Veseli nas, da smo slovenski vinarji aktivni tudi čez mejo, bolj natančno na Poljskem. S skupnimi močmi smo se lotili kreativne promocije, in sicer smo skupaj zaigrali eno izmed tradicionalnih poljskih božični pesmi. Posnetek je že zaokrožil v poljskih medijih in je zelo toplo sprejet.

Promocijo vina na tujih trgih ovira zakonodaja oglaševanja alkohola, ki je v drugih državah pogosto še bolj striktna kot pri nas. Nič drugače ni na Poljskem, kjer so mediji zelo pozorni pri obljavljanju novic na temo alkohola. Zato smo slovenski vinarji in poljski bloger združili moči in našli način, kako prebiti ta zid. Damianu, ki zdaj živi v Sloveniji in se ukvarja s promocijo slovenskega vina na Poljskem, se je utrnila ideja, da bi lahko slovenski vinarji posneli eno od tradicionalnih poljskih božični pesmi.

Damian Buraczewski nam je pojasnil, da imajo Poljaki zelo radi stare božične pesmi, ki jih radijske postaje v teh dneh pogosto vrtijo. Prav tako je priznal, da je izredno zanimivo, kako globoko prisotna je glasba v življenju Slovencev, in da je to res pravi kulturni zaklad, ki ga je potrebno spoštovati in se z njim tudi pohvaliti.

Tako se je dokaj hitro zbrala ekipa pogumnih vinarjev za uresničitev projekta skupne božične pesmi. Za glavni vokal in petje v poljščini je poskrbela Mojca Moya Štoka iz Krasa, ki je poleg dela na kmetiji tudi pevka. Slovensko besedilo so skupaj z njo zapeli člani družine Bric iz Vipavske doline. Žan Bric, mlad gospodar kmetije, je zaigral na frajtonarici, na klavirju jih je spremljala naša Staša Berce, za ritem sta poskrbela brata Jakončič iz Brd (Vina Moro); Damjan je zaigral na bas kitari, mlajši Jan pa na bobnih. Jan se je izkazal tudi v vlogi tonskega mojstra. Idejni vodja dogodka, Damian Buraczewski, pa je vzel v roke kitaro in posnel ter uredil video, ki si ga lahko ogledamo na spletni strani YouTube:

Glasbeniki vinarji so zadovoljni s svojim delom in upajo, da bo priredba na Poljskem dobro sprejeta, v kar sploh ne dvomimo. Mi pa smo izjemno ponosni na našo hčerko Stašo, ki je božično pesem tako lepo odigrala na klavir!

Prav tako smo ponosni na uspešno medkulturno sodelovanje in se že veselimo nadaljnjih skupnih uspehov.