Pri nas ne zavržemo ničesar, kar nam dragocenega podari narava. Ko prešamo grozdje, nam ostanejo tropine, v njih pa grozdne pečke. Te posušimo in iz njih stisnemo dragoceno olje. Bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitaminom E in C je olje grozdnih pečk neprecenljivo bogastvo. Poznavalci ga zaradi vsestranskih koristi še najmanj uporabljajo v kulinariki. Raje ga izkoristijo kot imenitno lepotilno-negovalno in celo preventivno-zdravstveno sredstvo.
Nasvet gospodarice – uporaba
- pripomore k obnavljanju kože – odrgnine, hemoroidi, strije …
- kožo izdatno vlaži – odlično pri opeklinah, suhih ustnicah …
- spodbuja prekrvavitev kože – ogreje mrzle okončine
- neguje nohte – nahrani nohte in obnohtno kožico
- neguje lasišče in lase
Druge dobre lastnosti olja iz grozdnih pečk:
- se hitro vpije ter koži daje zdrav in sijoč videz
- primerno za vse tipe kože, še posebej pa za mastno, problematično in kožo z velikimi porami, saj kože ne masti in ne maši por
- primerno za masažo telesa in obraza