Trojno veselje! 23. Slovenski festival vin prinesel 3. mesto za Merlot Berce v kategoriji rdečih mirnih vin

V soboto, 9. aprila 2022, je potekalo strokovno ocenjevanje vinskih vzorcev sodelujočih vinarjev že 23. Slovenskega festivala vin. V kategoriji rdečih mirnih vin je Merlot Berce, letnik 2015, dosegel 3. mesto in tako ob dveh prestižnih naslovih Sommelierske selekcije 2022 pridobil še tretje prestižno priznanje.

Osemčlanska strokovna komisija 23. Slovenskega festivala vin je imela pred seboj težko delo. Po 100-točkovni metodi je ocenila skupaj 162 vinskih vzorcev kar 52 vinarjev. Po posameznih kategorijah so ocenili 10 penečih belih vin, 80 belih mirnih vin, 13 belih mirnih vin z ostankom sladkorja in 49 rdečih mirnih vin, med katerimi je Merlot Berce dosegel 3. mesto.

Skrivnosti, zaradi katerih je Merlot Berce tako posebno vino

Merlot je rezultat dovršenosti tehnološkega postopka in odlične sorte vina. Grozdje ročno trgamo v sredini septembra, grozdne jagode pa maceriramo dva tedna. Po rahlem stiskanju opravimo še biološki razkis, ki mu sledi pretok v enkrat rabljene barique sodčke. Nato v rabljenih sodčkih francoskega porekla dozoreva 2,5 leti, po stekleničenju pa vino počiva v steklenici še vsaj pol leta. Z večletnim zorenjem dosežemo vrhunsko kakovost, kar potrjujeta tudi Kmetijski inštitut Slovenije in Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, ki vzorce strokovno analizirata in uradno ocenita.

Pridelujemo ga v našem najstarejšem vinogradu, ki je v lasti družine Berce že 600 let. Izpostavljen vsem vremenskim razmeram, tako burji in soncu kot dežju, vinograd ponosno stoji na vrhu hriba v ilovnato lapornih tleh. Posebna zanimivost lege vinograda je izvir vode na vrhu hriba, iz katere se napaja, zato uspešno botruje suši. Prav zaradi te posebnosti se je vinograd obdržal skozi stoletja, saj mu edinstvena lega omogoča, da kljub raznolikim vremenskim pogojem vedno obrodi in zato svojega gospodarja nikoli ne pusti praznih rok. Zaradi višje lege je manj izpostavljen jutranji rosi in bolj izpostavljen vetrovom, kar vpliva na ugodne pogoje za dobro zdravje trte. Za vinograd skrbimo po naravni poti in ga obdelujemo le na ekološki način.

Ponosni in veseli smo, da je Merlot Berce letnik 2015 deležen tako številnih priznanj, ki potrjujejo, da so naša vina vrhunska in spadajo v sam vrh kvalitetnih slovenskih vin.

Preizkusite trojno nagrajeno vrhunsko vino Merlot Berce in ga naročite v spletni trgovini.

Povezava do članka