Zgodba o likerju iz 46 vipavskih zelišč

Vas zanima skrivnost našega likerja iz 46 zelišč, ki rastejo na Vipavskem? Kako je nastala ideja zanj in zakaj je prav tak, kot je?

Vsi, prav vsi izdelki, ki jih ponujamo na našem posestvu, imajo v ozadju celo zgodbo. Nič pri nas ni nastalo kar tako.

Zakaj prav 46 ?

Saj veste, kako rečejo, ko boš imel 40 let se kar pripravi. Prvi zametki staranja se počasi začnejo vtikati v naša življenje. Ma je res tako bilo tudi pri nas. Mojih 46 let je pokazalo, da v teh letih za zdravje že pride prav tudi kakšno zelišče.

Vedno naredimo izdelek najprej zase, in če se izkaže, sledi akcija in razvoj izdelka za trg.

Najbrž ni potrebno razlagati, da imajo zelišča svoje zdravilne učinkovine, to je vsem znano. Vsaka je koristna za določene težave. Tako z raznolikostjo 46 zelišč, ki jih naberemo čez leto, pokrijemo skoraj vse tegobe, ki nas tarejo.

Ker pa rožice in zelišča ne rastejo vsa hkrati, jih nabiramo vse leto, potrpežljivo in skrbno.

Začnemo že zgodaj spomladi s cvetovi trobentic, lapuha, vijolic, nadaljujemo z regratom, rmanom, ranjakom in drugimi ter končamo jeseni z brinovimi jagodami. Ker je to cvetov ali plodov ali listov po cele košare, smo vsi v družini vpeti v to zadevo: od none, sestre, svaka, hčere, sinov, moža.

In seveda moj nadzor nad vsemi 😊. Če slučajno zaidete poleti kaj na Nanos, boste takoj dobili delo in nabirali smrekove vršičke. Skoraj na vrhu, tam pri cerkvici sv. Hieronima, raste na točno določeni lokaciji kumina, takoj za ovinkom nad Sanaborom vinska rutica, malo pod kmečkim turizmom Abram pa glog. Vsa zelišča so ročno nabrana, nič nimamo nasajeno doma v vrtu in vsa so nabrana izključno v Vipavski dolini.

Ta izdelek me je obogatil tudi z veliko znanja o zeliščih, bilo je kar nekaj dni posvečenih temu od tega kdaj kaj raste, cveti, kaj se nabira ali cvet ali plod ali list in kaj pomaga. Ni enostavno, a zame je bilo to izobraževanje čisti užitek, pravi balzam za dušo . Ko danes govorimo o zeliščih, vidim, da sem postala prava zeliščarka. Zato lahko s hvaležnostjo na koncu rečem: »Hvala izdelek za to priložnost«.

Veliko energije, zelišč iz vseh skritih kotičkov še neokrnjene narave je v našem Zeliščnem likerju – 46 vipavskih zelišč, da sem iskreno ponosna na tak izdelek. Ko postrežeš svoje goste, z njim na mizo ne daš samo likerja, ampak cel spekter zdravilnih učinkovin, za vse letne čase, vso čudovito pokrajino, ki jo imamo okoli sebe in še vse naše veselje, ki smo ga doživeli ob nabiranju. To pa je tisto, kar nas bogati in našemu delu daje smisel.

Na zdravje,

Vaša Stanka