Vinska usedlina kot pojav dobro staranih rdečih vin

Ste na dnu kozarca kdaj opazili usedline, ostanke ali majhne kristale? Ali pa ste jih nepričakovano začutili na jeziku? To je pogosto znak, da je bilo vino narejeno z minimalnimi posegi in ne predstavlja nikakršne nevarnosti. Vinska usedlina je večinoma sestavljena iz kristalov kalijevega kislega tartrata (vinski kamen) ali droži, oziroma odmrlih kvasnih celic s koščki semen in grozdja. Oboje predstavlja naravni stranski produkt staranja vina brez škodljivih dejavnikov za naše telo. Medtem ko bela in rose vina večina vinskih kleti stabilizira proti izločanju vinskega kamna, so rdeča vina običajno izvzeta.

Vinska usedlina vas lahko zmoti, nekateri pa so ji naklonjeni. Do pojava vinske usedline pride iz dveh razlogov. Prvi je, da se odmrle kvasne celice, koščki grozdja in semen, tartarati in polimeri nenehno nalagajo na dno soda ali posode, zato nekateri vinarji večino usedline radi odstranijo pred stekleničenjem. Drugi razlog pa je staranje vina, saj se fenolne molekule kombinirajo in tvorijo taninske polimere, ki padejo na dno steklenice.

Pridelati vino brez vinskih usedlin je vrhunski proces, ki zahteva poznavanje procesov do potankosti, v določenih trenutkih pa tudi posebne posege. Na Posestvu Berce dosledno sledimo stroki in vinu  v največji meri dajemo vse, kar lahko pridobimo iz grozdja. Vinska usedlina pri staranih vinih je zato neizbežna, saj je posledica sesedanja barvil in drugih snovi, ki so posledica procesov staranja; gre za razpad določenih kemijskih snovi, zato je vinska usedlina pojav dobro staranih rdečih vin.

Zakaj številne kleti ne stabilizirajo rdečih vin proti izločanju vinskega kamna?

Bela vina se v primerjavi z rdečimi redkeje starajo na drožeh. Večina visokokakovostnih rdečih vin pa se stara na drožeh vsaj nekaj mesecev. Poleg tega najbolj priljubljenih rdečih vin ni treba ohladiti, da bi okusili najboljše. V ohlajeni steklenici pa bi bila tvorba vinskega kamna manj verjetna.

Droži, druga oblika vinske usedline, je skoraj vedno naravni pojav rdečega vina. Vinarji za pridelavo rdečega vina uporabljajo maceracijo na tropinah, za pridelavo belih vin pa uporabljajo samo mošt. Rdeče vino v celoti dobi barvo in velik del okusa, arome ter teksture iz jagodne lupine. Zaradi tega rdeče vino vsebuje več suspendiranih ali raztopljenih delcev grozdja. Sveže vino je polno antocianov, taninov, jagodne lupinice, semen in koščkov stebel ter izrabljenih kvasnih celic iz procesa fermentacije, del teh pa ostane v staranem vinu.

S pretakanjem veliko grobih usedlin odstranimo, del mikroskopsko trdnih snovi pa ostane tudi po tem, ko je vino stisnjeno, mesece starano in filtrirano. Po dolgih mesecih ali letih nekatere snovi na dnu steklenice ustvarijo fin mulj ali usedlino.

To se zgodi skoraj v vsakem dobrem, staranem in taninskem rdečem vinu. Fina usedlina lahko tvori viden vzdolžni trak, če steklenica leta ali desetletja nemoteno leži na boku.

Ali lahko s pretakanjem vina izločimo vinsko usedlino?

Droži sicer nikomur ne škodujejo, a le malo ljudi si jo resnično želijo okusiti med pitjem vina. Čeprav je vinska usedlina neškodljiva, je lahko krhka in neprijetna, zato je dobro razmisliti o pretakanju vina. To naredimo tako, da vino z vinsko usedlino počasi odlijemo, usedlina pa ostane v steklenici. Pri tem si pomagamo z lučjo, saj tako vidimo, kdaj usedlina med stekanjem pride do vratu steklenice. Takrat namreč pretakanje ustavimo. Pred pretakanjem pa je zelo pomembno, da se vse droži naložijo na dno steklenice. Če je vino počivalo na boku, je steklenico potrebno postaviti pokonci nekaj dni pred odpiranjem.


Za uspešno izločanje vinske usedline ne potrebujete posebnih znanj ali sommelier-skega izpita. Če pred postrežbo vina nimate časa za pretakanje, preprosto vlijte vino v kozarce gostov. Ko bodo na dnu opazili vinsko usedlino in vas vprašali, zakaj je v vinu usedlina, boste vedeli, kaj jim morate povedati.

Naš hišni ponos, Merlot Berce, je Sommelierska selekcija 2022 postavila v sam vrh najbolj primernih slovenskih vin, ki se postrežejo k jedem iz govedine in divjačine, osvojil pa je tudi prestižni naslov Sommelier Selection 2022.

Obiščite našo spletno trgovino in se prepričajte o njegovi kvaliteti: https://www.posestvo-berce.si/izdelek/merlot/.