Tekstura vina narekuje intenzivnost opojnih okusov

Vipavska dolina je dežela posebnih in vrhunskih vin, ki sežejo v srce vsakemu ljubitelju dobrih vin. Poleg raznolikosti vinskih sort, med katerimi so tudi avtohtone domače sorte, vas bodo navdušili opojni okusi, bogata tekstura vina in izjemna kakovost. Vipavski vinarji uspešno združujemo tradicijo vinogradništva s sodobnimi pristopi in naravnim postopkom pridelave vin. Zato sta tekstura vina in harmonična struktura okusov izjemnega pomena za ustvarjanje vrhunskih vin.

Čeprav se zdi, da imata struktura in tekstura vina enak pomen, temu ni tako. Ko govorimo o okusu vina, opisujemo razmerje med alkoholom, kislostjo, vsebnostjo sladkorja in tanini določenega vina ter  harmonično razmerje teh elementov, kar se nanaša na strukturo vina. Poleg okusa pri vinu zaznavamo tudi občutek, ki ga vino pusti v ustih, to pa se nanaša na teksturo vina. Le-te ne moremo interpretirati tako obširno kot okus in aromo vina, saj se nanaša na samo identiteto vina.

Tekstura daje vinu dimenzijo in kompleksnost

Ko ocenjujemo kakovost vina in raziskujemo njegovo identiteto, nam tekstura vina pomaga ugotoviti, v kakšnih pogojih trgatve je nastalo, s kakšnim grozdjem je bilo proizvedeno in s katerim tehnološkim postopkom je bil ustvarjen. Zato je tekstura vina ključnega pomena pri slepih degustacijah, ko o vinu nimamo nikakršnih podatkov. Ker tekstura daje vinu dimenzijo in kompleksnost, preko nje vinarji ustvarjajo različne občutke, ki jih zaznavamo ob pokušini vina.

Tekstura je imela dolgo časa velik pomen le pri rdečih vinih, kjer teksturne lastnosti izvirajo iz polifenolov, ki se sproščajo iz jagodne lupine, pečk, pecljevine in hrasta, v kolikor je vino dlje časa negovano v hrastovem sodu.

Rdeče sorte grozdja imajo različne ravni in kakovosti tanina, ki so odvisne od:

  • debeline jagodne lupine,
  • pogojev trgatve (deževnih, suhih, vročih ali hladnih letnikov),
  • zrelosti pri obiranju (dozorjene pečke dajejo nežno taninsko noto, medtem ko zelene pečke ustvarijo grobo trpkost) ter
  • izbire lesene vinske posode (novi sodi, stopnja žganosti lesa,..).

Tanine v ustih zaznavamo kot suhost v zadnjem delu jezika in ob straneh, zaznamo lahko tudi suhost jezika, kar označuje trpkost. Dandanes je tekstura vedno bolj v ospredju tudi pri oranžnih vinih, saj je tehnološki postopek podoben postopku pri rdečih vinih in seveda negovanju vina v hrastovih sodčkih.

Tako je naša hišna posebnost Rebula, ki sta ji po teksturi najbližje Merlot in Cabernet Sauvignon. Grozdje je ročno trgamo v mesecu septembru, vonj in aroma pa spominjata na zrelo sadje in sušena zelišča. Po maceraciji in hladni fermentaciji jo leto in pol negujemo v lesenem bariq sodu, po stekleničenju pa vsaj še pol leta počiva v steklenici. Njena struktura ponuja dolg, razkošen po-okus po citrusih in agrumih, harmonija kislin, polnost telesa in zaznavna mineralnost pa izredno dopolnjujejo okus do odličnosti.

Prepričajte se o intenzivnosti opojnih okusov Berce Rebule in jo naročite v naši spletni trgovini.