Strojno obiranje grozdja za vrhunske rezultate kakovosti vina

Poznate razlike med ročnim in strojnim obiranjem grozdja? Seveda je ročno obiranje grozdja običajno bolj zamudno in tudi bolj naporno, vendar omogoča nepozabno in pristno izkušnjo, ki jo človek dobi pri trganju grozdja. Na Posestvu Berce naše grozdje obiramo tako ročno, kot strojno, oboje pa nam predstavlja neizmerno veselje in hvaležnost, da opravljamo delo, ki ga imamo radi.

V preteklosti ljudje niso poznali strojev in drugih priprav za obiranje sadja. Danes je ročna trgatev z nožem ali škarjami v primerjavi s strojno torej bolj nežna in selektivna, zato ročno trgamo takrat, ko želimo pridelati vina, ki zaradi tehnologije pridelave zahtevajo, da v klet dostavimo celo grozdje. Strojno obiranje grozdja pa ima veliko prednost, hitrost. Odločitev o načinu trgatve je torej odvisna od sorte in stila vina ter prilagojenosti vinograda za dostop strojev.

Tehnološki napredek se tako kaže tudi v vinogradništvu, saj nam stroj omogoča, da grozdje oberemo v najprimernejšem trenutku. Tovrstno hitro obiranje večje količine grozdja v kratkem času prinaša veliko prednosti. Ta jesenski čas nam ponuja že hladne noči, ki pomagajo ohladiti grozdje. Ohlajeno grozdje pa je manj podvrženo oksidaciji in s tem posledično k manjši izgubi arom (strmimo k temu, da beremo čimbolj zgodaj zjutraj). Ker pri obiranju grozdja stroj trese trto, odpadejo samo zrele jagode, zelene nedozorele in suhe jagode pa ostanejo na trti, tako da se včasih vprašamo, ali je stroj pri ročnem obiranju morda bolj precizen pri odstranjevanju nezrelih in suhih jagod kot človek. Poleg tega ostane na trti še pecelj, ki daje vinu negativne tanine oz. čreslovine, zato so vina strojno obrana veliko bolj mehka, pitna in sveža.

Ste morda med tistimi, ki imajo pomislek, da v stroj zaide tudi gnilo grozdje in druge neprijetnosti?

Tovrstne težave rešujemo že med celotnim procesom obdelave trte v vinogradu. Okrog grozdja očistimo 4-8 listov že takoj po cvetenju, s tem grozdju omogočimo zračen prostor in posledično preprečujemo pojav bolezni na trti in kasneje gnitje. Pred obiranjem celoten vinograd temeljito pregledamo in odstranimo vse nagnito grozdje (če si pravilno obdeloval je nagnitega grozdja zelo malo ali pa nič). Sodobni stroji za obiranje grozdja, kot ga imamo mi, ima na vrhu nameščeno prebiralno mizo z ventilatorji, ta prerazporedi posamezne čiste jagode v stranska rezervoarja,  močan veter, ki prihaja iz ventilatorjev, pa s prebiralne mize odpiha odvečne liste in vse, kar ne spada k surovini.

Kot proizvajalci se zavedamo potencialnih težav, zato zdravemu grozdju oz. dobri surovini dajemo velik pomen, saj je kvalitetna surovina ključna za vrhunsko kakovost. Naše glavna naloga je pridelati dobro in zdravo surovino, za katero se trudimo po vseh najboljših močeh.

Kako stroj za obiranje grozdja sploh deluje?

Z mikrovibracijami stroj omogoči, da se dozorele jagode otresejo in padejo v lovilni sistem stroja. Elektronsko vodene mikrovibracije prek hidravlike med obiranjem omogočajo, da stroj obenem skrbno varuje trto, žice, količke itd… Sočasno omogoči popolno obiranje zrelih jagod. Med obiranjem pa jagod na tleh praktično ni, ker sta lovilni in transportni sistem izdelana zelo kakovostno.

Vibracije palic, ki tresejo trto, upravljavec stroja uskladi glede na stopnjo zrelosti grozdja in sorto (pri nekaterih sortah se jagode močneje držijo peclja in so potrebne močnejše vibracije). Tako dosegamo zelo dobro obiranje grozdja oz. 100%., (za primerjavo, če bi hodili za ročno branim grozdjem bi več potrgali, kot za strojnim).

Med samim delovanjem stroja se samodejno vključi tudi program zaščite količkov, saj senzor zazna prisotnost količkov, zato se takoj prilagodi in zmanjša tresljaje, ko pa količkov ni, nazaj poveča.

Stroj je opremljen tudi z možnostjo nastavljanja višine obiranja grozdja in je tako primeren za obiranje tudi različnih oblik vzgoje vinske trte (obiralni pas: najnižje grozdje 40 cm nad tlemi in najvišje 180 cm).

Idealni pogoji delovanja so na ravnih površinah, primeren je pa tudi za terene z rahlim nagibom do 10%, ampak je delo malo zahtevnejše. Višina med terasami naj ne bi bila večja od 70 cm.  Za prehod iz vrste v vrsto potrebujemo 8 metrov obračališča.

Strojno obiranje grozdja preprečuje zastoje pri delu, zato je tovrstno obiranje zelo učinkovito, hkrati pa prinaša vrhunsko kakovost vina.