Sauvignonasse, belo vino z več imeni

Belo vino, ki je povzročilo nešteto zmešnjav s povezovanjem držav v evropsko skupnost. Vinarji v Sloveniji smo morali spremeniti ime vina, povsod tam kjer raste ta trta. Tistega, ki je bilo stoletja znano tu med nami v Vipavski dolini kot Furlanski Tokaj.

A ker so Tokaj na Madžarskem prvi zaščitili, so rabo imena evropski birokrati podelili prav njim. Slovenski vinarji smo leta 2005 prelepili čez že natisnjene vinske etikete z imenom Tokaj ime Sauvignonasse, Italijani pa so morali ime spremeniti leta 2007. Tako ima vino, ki ima v Furlaniji res močno tradicijo, na obeh straneh meje različna imena: v Italiji je ostal Friulano (tocai so preprosto izpustili), pri nas pa Sauvignonasse, kar se sliši strahovito nobel. Drugod po svetu ga poznajo kot Sauvignon vert, Zeleni sauvignon, ime, ki ga nekateri pridelovalci vina uporabljajo tudi pri nas. V Goriških brdih, ga boste celo našli pod imenom Točaj ali pa Jakot (narobe prebrano Tokaj).

Da bi bilo vse skupaj še bolj nenavadno, Madžarski Tokaj ne vsebuje niti jagode Furlanskega Tokaja in v resnici razen imena nimata nič skupnega. Madžarski Tokaj se celo imenuje po madžarski pokrajini Tokaji, furlanski pa po potočku Toccai v Furlaniji. Madžari pač le niso hoteli, da bi njihovo polsladko vino zamenjali za suho in aromatično furlansko.

Tej sorti se je zaradi vseh težav z imenom, naredila velika škoda na tržišču. Na posestvu smo to sorto združili z drugimi sortami in naredili čudovito belo vino vrste – BELO gospodarjeva zvrst. Sauvignonasse slovi po zelo prefinjeni aromatiki in polnemu okusu, tako da v kombinaciji z izbranimi dodanimi sortami, vino lepo zaokroži v eno čudovito harmonijo vonjev in okusov.


Spletna trgovina – Cuvee Belo- gospodarjeva zvrst