Šampanjec, peneče vino ali penina za posebne priložnosti

Šampanjec, peneče vino in penina so nepogrešljiv del slavnostnih praznovanj, kot so rojstni dnevi, obletnice, poroke ter športni in poslovni dosežki. Čeprav jih poznamo po unikatnem okusu in prijetnih mehurčkih, je pomembno poznati različne vrste in razlike v poimenovanju, saj boste le tako izbrali primerno penino za posebne priložnosti. Z dobrim poznavanjem penin lahko naredite izjemen vtis, vaš dogodek pa bo obiskovalcem ostal v prijetnem spominu še dolgo časa.

Čeprav zelo radi uporabljamo izraz šampanjec za vsa peneča vina, je to v nekaterih državah celo nezakonito. V državah EU se lahko zakonito označi kot Šampanjec le peneče vino, ki prihaja iz francoske regije Šampanja. Dolga zgodovina šampanjca sega v 17., 18. in 19. stoletje, ko so si vodilni proizvajalci prizadevali, da bi svoje šampanjce dobavljali kraljevi družini, tako pa so jih tudi označevali in oglaševali. To je privedlo do velike priljubljenosti šampanjca med nastajajočim srednjim slojem prebivalstva, najprestižnejše šampanjske kleti pa se danes nahajajo v mestih Reims in Épernay.

Peneče vino ali penina?

V Sloveniji se peneče vino ali penina, biser vino in gazirano vino ločijo od t. i. mirnih vin po večji vsebnosti raztopljenega ogljikovega dioksida. Od vseh naštetih so peneča vina najpogostejša in vsebujejo največ ogljikovega dioksida, po veljavni zakonodaji ga morajo vsebovati vsaj 3 bare, merjeno pri 20 °C. Senzorični vpliv ogljikovega dioksida, tako vizualni kot taktilni, je zato najbolj izrazit prav pri penečih vinih.

Ste vedeli, da med ponudbo slovenskih penečih vin v resnici prevladujejo penine? Čeprav se za peneča vina pogosto uporablja izraz penina, to poimenovanje zahteva podrobnejšo razlago.

Penina je t. i. tradicionalni izraz za vina, ki sodelujejo v evropski shemi kakovosti ZOP (zaščitena označba porekla). Izraz penina predstavlja “kakovostno peneče vino z zaščiteno geografsko označbo” ter “vrhunsko peneče vino z zaščiteno geografsko označbo”. Omenjeni tradicionalni izrazi so vezani na geografsko označbo, ki označuje vinorodni okoliš, v katerem je bila penina pridelana in stekleničena.

Oznaka kupcu zagotavlja, da je pridelovalec pri pridelavi grozdja in vina sledil zahtevam slovenskim in evropskim pravilnikov ter tudi, da je poreklo vina, ter fizikalno-kemijsko in senzorično preverila neodvisna organizacija, pooblaščena za oceno grozdja, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina. V ta namen se pridelovalcu izda t. i. odločbo za prodajo vina, ki mu omogoči tudi ustrezno označevanje vina v prometu.

 

Postopek pridelave penin

V Sloveniji poznamo dva postopka pridelave penin:

  • Klasična metoda – sekundarna fermentacija poteka v steklenici sami
  • Charmat metoda – sekundarna fermentacija v posebnem tanku oz. inox cisterni, ki mora zdržati vsaj 6,5 bar pritiska plina oz. ogljikovega dioksida, ki se tvori kot sekundarni produkt pri alkoholni fermentaciji in se kasneje v kozarcu izrazi kot mehurčki ali iskrenje.

Nadtlak ogljikovega dioksida v peninah pri obeh tehnoloških postopkih mora bit vsaj 3,5 bara, merjeno pri 20 °C.

Penine po klasični metodi pridelave spadajo med kakovostnejše in dražje, kar je posledica daljšega zorenja po koncu sekundarne fermentacije. Z večletnim zorenjem na drožeh, penine pridobijo na bogatejšem kompleksnejšemu okusu, z majhnimi gostimi mehurčki, ki se v kozarcu močno in dolgo sproščajo v obliki verižice.

 

Metoda charmat pa omogoča nekoliko hitrejšo in cenejšo pridelavo penin. Na splošno se uporablja za pridelavo bolj svežih in sadnih penin, ki potrebujejo krajše zorenje za doseganje sprejemljive senzorične kakovosti.

Kako izbrati pravo peneče vino ali penino?

Izbira penečega vina ali penine je v veliki meri odvisna od namena oziroma priložnosti, in vaših želja. Morda vam je dovolj, da je penina ohlajena, da glasno poči, in da ni preveč kisla oz. da je dovolj sladka. V tem primeru so vam vedno na voljo cenovno dostopnejša peneča vina.

V kolikor prirejate slavnostni dogodek, pa so bolj primerne penine, pridelane s klasično metodo in zelo dolgim zorenjem, ki so cenovno zahtevnejše. Odločilna je tudi vsebnost sladkorja, ki je obvezna oznaka na vsakem penečem vinu, torej tudi na penini.

Označevanje penin po ostanku sladkorja je zelo pomembna oznaka na etiketi, predvsem za poznavalce, sledijo pa si tako:

  • popolnoma suho (brut nature), če vsebuje manj kot 3 g/l reducirajočih sladkorjev;
  • izredno suho (extra brut), če vsebuje manj kot 6 g/l reducirajočih sladkorjev;
  • zelo suho (brut), če vsebuje manj kot 12 g/l reducirajočih sladkorjev;
  • suho (extra dry), če vsebuje od 12 g/l do 17 g/l reducirajočih sladkorjev;
  • polsuho (sec), če vsebuje od 17 g/l do 32 g/l reducirajočih sladkorjev;
  • polsladko (demi sec), če vsebuje od 32 g/l do 50 g/l reducirajočih sladkorjev;
  • sladko (doux), če vsebuje več kot 50 g/l reducirajočih sladkorjev.

Odstopanja med analizno določenimi in deklariranimi vrednostmi koncentracije reducirajočih sladkorjev pri penečih vinih so lahko za največ 3 g/l.

Penina Zelen Berce in Penina Rose Berce sta pridelani po klasični metodi pridelave, z večletnim zorenjem na drožeh po koncu sekundarne fermentacije v steklenici. Posebnosti te metode sta unikatnost steklenic ter presenetljiv okus in aroma, ki skupaj sestavljata edinstveno harmonijo vina.

Penina Zelen – v obliki popolnoma suhe (brut nature)  penine je pridelana po klasični metodi z vsaj tri-letnim zorenjem na lastnih drožeh v steklenici, ponaša pa se z izjemno sortno avtentičnostjo. Skrbno izbrano in ročno trgano grozdje prihaja s terasastega vinograda na laporni negi. Iskrivost, bistrost in privlačna barva, intenzivnost ter odkritost vonja, in odlična aroma tako predstavljajo odlično oceno.

Penina Rose – v obliki polsuhe (sek) penine očara vse ljubitelje rose vin, pridelana po klasični metodi vsaj štiri leta odleži na lastnih drožeh v steklenici. Iskrivost, barva, vonj ter odlično igrivi, sladko kiselkasti okus, zaokroži marsikatero sladico ali pa razvaja brbončice ob prihodu na slavnostni dogodek za dobrodošlico. Ročno trgano grozdje Barbere prihaja z našega najstarejšega vinograda, ki ga imamo v lasti že 600 let, na legi, ki nikoli ne razočara.

Naredite vtis in izberite pravo penino za vašo naslednjo posebno priložnost. Obiščite spletno trgovino Posestva Berce in izberite Penino Zelen ali Penino Rose.