Izbrana vina Berce osvojila tri prestižne naslove Sommelierske selekcije 2022

Kaj nam o izbiri kvalitetnega vina pove več, kot ocena sommelier-ja? Izbrana vina po izboru sommelier-jev nam pomagajo pri pravilni odločitvi o izbiri primernega vina k posamezni jedi ob različnih priložnostih. V okviru Zavoda SloVino je 15. in 16. marca 2022 že 19. leto zapored potekalo tekmovanje Sommelierska selekcija 2022, kjer so štiri sommelierske komisije ocenjevale 380 različnih vin. Med vsemi sta tri prestižne naslove prejela Malvazija Berce, letnik 2021, in Merlot Berce, letnik 2015.

Komisijo za izbor vin »Sommelierska selekcija« so predstavljali vinski strokovnjaki sommelierji, ki ob ocenjevanju nimajo nikakršnih podatkov o vinih, zato izbor poteka kot slepa degustacija. Pri izboru upoštevajo organoleptične lastnosti vin, najpomembnejša postavka točkovanja pa je skladnost vina z jedmi in njihova uporabnost v kulinariki. Njihova naloga je skrbno izbrati vina, ki jih priporočajo k različnim jedem ter vina v posamezni »Best of« kategoriji. Izbrana vina priporočajo k špargljevim – zelenjavnim jedem, k jedem iz govedine in divjačine, k ribjim jedem, h gobjim jedem ter k prleški in prekmurski gibanici.

Tako smo na Posestvu Berce izjemno veseli, da je komisija za izbor vin »Sommelierska selekcija« izbrala:

  • MALVAZIJA BERCE, letnik 2021 –  prvoizmed dvajsetih najbolj primernih slovenskih vin, ki se postrežejo k špargljevim in zelenjavnim jedem.

  • MERLOT BERCE, letnik 2015 –  prvoizmed dvaindvajsetih najbolj primernih slovenskih vin, ki se postrežejo k jedem iz govedine in divjačine.

  • Poleg tega je bil Merlot Berce ocenjen kot najboljši v tej sorti in je prejel še prestižni naslov SOMMELIER SELECTION 2022 – MERLOT.

Le najbolje ocenjena in izbrana vina sommelier-jev, ki v celoti zadoščajo merilom strogega pravilnika, lahko sodelujejo v akciji »Sommelierska selekcija« in se lahko označujejo s posebnimi znamkami – označbami – v obliki znamkice na steklenici. Tako označena vina vam močno olajšajo odločitev o izbiri idealnega vina k posamezni jedi za kulturno, umirjeno in kakovostno prehranjevanje.

Obe naši izbrani vini boste hitro prepoznali po novih dodatnih nalepkah »Sommelierska selekcija«, in sicer:

  • zelena nalepka – označuje priporočilo sommelierjev, da se postrežejo k špargljevim in zelenjavnim jedem,
  • črna nalepka – označuje priporočilo sommelierjev, da se postrežejo k jedem iz govedine in divjačine. Če pa ima napisano še » best of« pomeni, da je bilo ocenjeno kot najboljše v tej sorti.

Še posebej smo ponosni na prestižni izbor kar petindvajsetih vipavskih vin, saj smo s tem dokazali vrhunsko kvaliteto vipavskih vin in vipavskih vinarjev.

Izbrana vina Berce lahko naročite v spletni trgovini.