Kuhajte z nami
 

Svinjska pečenka

Svinjska pečenka

Sestavine za 4 osebe:

  • 1,5 kg hrbta (kareja) s kostjo
  • 5–6 žajbljevih listov
  • 2 rožmarinovi vejici
  • 2 stroka česna
  • koromačeva semena
  • olivno olje

Priprava:
1. Z ostrim nožem zarežemo med kosti in jih drugo za drugo ločimo od mesa.

2. Nato kare obrnemo za 90 °, zarežemo tudi v meso vzdolž spodnje kosti in jo odrežemo.

3. Sesekljamo česen, žajbelj, rožmarinove iglice, solimo, popramo in dodamo ščepec koromačevih semen. Dve tretjini mešanice potresemo po notranjem delu mesa in kosti.

4. Nato kare spet sestavimo, ga povežemo z vrvico, potresemo s preostalo dišavno zmesjo, damo v naoljen pekač in postavimo v pečico, segreto na 160–180 °C. Pečemo 2 uri. Pečenko od časa do časa oblijemo z malo vode ali juhe.

Hkrati lahko v pečici pripravimo tudi prilogo iz čebule in krompirja, ki ju spečemo s pečenko v pekaču. Za spremembo lahko po poldrugi uri pečenja damo v pekač tanko narezan por in 2 gomolja koromača ter pečemo skupaj še 30 minut.

VINO: K svinjski pečenki Posestvo Berce priporoča barbero VINDORgrand.

vindor
  • vindor berg
  • vindor grand
  • vindor fest
  • vindor dessert
  • vindor
vino b
  • literski program

rosenplatz
  • likerji
  • žganje
  • kis
  • marmelada
  • olje
  • prelivi