Kuhajte z nami
 

Sardele z dišavnicami

Sardele z dišavnicami

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g sardel         
  • 1 strok česna         
  • origano, rožmarin in žajbelj     
  • suho belo vino         
  • pest velikih oliv         
  • 1 limona        
  • olivno olje

 
Priprava:

Sardele operemo, jih iztrebimo in razpremo kot knjigo. Očistimo in operemo dišavnice, jih osušimo in drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi česen. V ponvi segrejemo 4–5 žlic olja ter na njem popražimo dišavnice in česen, prilijemo pol kozarca vina in takoj (preden vino izpari) dodamo še sardele. Dušimo približno 15 minut, nato sardele predenemo na krožnike, jih oblijemo z dišavno omako ter okrasimo z limoninimi rezinami ter izkoščičenimi in razpolovljenimi olivami.

Podobne sardele pripravimo tudi v pečici: popražimo sesekljane dišavnice in česen, jih damo v nepregorno posodo, nanje naložimo sardele in jih potresemo z drobtinami. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah. Teknejo tudi hladne, zabeljene s kancem olja.

Za posebne priložnosti očiščene sardele mariniramo 4–5 ur v limoni, belem vinu, olju in soli. Medtem očistimo in narežemo na pramene 1 papriko. Sardele odcedimo, jih damo v nepregorno posodo, dodamo papriko, narezan svež paradižnik, strok česna, kapre, origano, sol, poper in malo marinade. Potresemo z drobtinami in pri 160 stopinjah pečemo 30 minut. Tako pripravljene sardele potresemo s sesekljanim peteršiljem in zdrobljenim trdo kuhanim jajcem.

VINO: K sardelam z dišavnicami Posestvo Berce priporoča vino VINDORberg Zelen.

vindor
  • vindor berg
  • vindor grand
  • vindor fest
  • vindor dessert
  • vindor
vino b
  • literski program

rosenplatz
  • likerji
  • žganje
  • kis
  • marmelada
  • olje
  • prelivi